Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипи на пожарната в готовност за спешни мерки заради опасността от бури и градушки

Снимка: Радио Шумен

Екипи на пожарната служба са в готовност да предприемат спешни мерки за шестте области у нас, за които е обявен оранжев код заради опасност от бури и градушки. Предупреждението за интензивни валежи е за София-област, както и областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Пазарджик.

Във връзка с прогнозата за времето Столичната община напомня на гражданите да бъдат внимателни и да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения. От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси на сгради, както и да не се стои под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение, както и под дървета. От общината призовават гражданите да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си.

Съветват се гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11:00 и 13:00 ч., когато се очакват усилване на валежите, за да не попаднат в затруднения в трафика при обилен дъжд. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е възложила на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града. Вече са извършени проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, "Софийска вода" и "ВиК". Екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани.

Министерство на вътрешните работи припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и при гръмотевични бури. Специалистите съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112.  Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети.  Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени