Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Парите от ЕС за земеделие да се разпределят по нова схема

Снимка: БГНЕС

Европейските средства за земеделие през следващите 7 години  да се разпределят по нова схема и с допълнителни условия. За това настояват от КНСБ. Според синдиката сега голямата част от парите получават предимно зърнопроизводители.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска субсидията през новия програмен период да се обвърже с допълнителни условия, които да насърчат развитието и на други сектори в земеделието: Ние приветстваме въвеждането на намаленията на субсидията за единица площ, която може да получи един земеделски стопанин, но настояваме то да бъде обвързано с компенсиране на реално платените заплати и осигуровки и данъците за предходната година. Само това ще доведе до изваждане на светло на наетата работна ръка в сектора. Ние смятаме, че земеделските производители  трябва задължително да бъдат регистрирани по Наредба 3, да нямат задължения към държавата и да спазват трудовото и осигурително законодателство. Не казваме, че в зърнопроизводството не трябва да има допълнителни плащания, но трябва заедно с това и други сектори да бъдат включени в схемата.

В секторен анализ на синдиката се посочва, че българските суровини, плодове и зеленчуци се изнасят за преработка, а  страната внася чужди готови продукти, което трябва да се преосмисли. Предлага се изграждането на малки преработващи фирми в районите на производство, което ще стимулира разкриването на нови работни места в обезлюдените селски райони.

Според данните на статистиката средната заплата на наетите в селското стопанство е 670 лева при 800 лева средно за страната. Производителността на труда в земеделието също е с 30% по-ниска от средната за страната. Наетите с нисък образователен ценз са  предимно застаряващо население и без квалификация.

Подробностите чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна