Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров е готов да подаде оставка

| обновено на 22.07.14 в 16:44
Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка Иван Искров е готов да подаде оставка, ако настоящият парламент успее да постигне споразумение за името на неговия наследник. Това заяви в прессъобщение говорител на БНБ и добави, че гуверньорът на БНБ е изпратил писмо с това свое предложение до законодателите от парламента.

В писмото Искров посочва, че не желае Централната банка да бъде обект на политически атаки преди предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат в началото на октомври.

Повод за това вероятно даде днешното настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за оставка на Искров. Борисов поиска от шефа на БНБ да поеме своята отговорност за кризата около Корпоративна търговска банка.

Днес Управителят на БНБ г-н Иван Искров изпрати писмо до Председателя на 42-рото НС г-н Михаил Миков с вх. №  407-00-14/22.07. В писмото Управителят на БНБ заявява готовност да подаде оставка, ако 42-рото НС постигне съгласие за избор на нов Управител. Целта в случая е да не бъде оставена Българската народна банка – институция с ключова отговорност за финансовата стабилност у нас – без ръководител в условията на продължаваща политическа криза. За писмото на Управителя са уведомени Президентът и Министър-председателят, пише в прессъобщението на БНБ.

Цялото писмо на Иван Искров може да прочетете ТУК


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна