Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ливадите в Пампорово виреят над 100 вида лековити билки и цветя

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

"Никой днес не следи за презастрояването на курорта - това ще унищожи гората"

2
Пампорово
Снимка: Мила Младенова

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово, когато в комплекса са били построени само четири хотела.
От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом.

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе е живата история за курорта Пампорово. Той е научил стотици хора да карат ски и то безвъзмездно. Неговият завет е да пазим гората и природата чисти.
Още о темата в звуковия файл.

На 4-ти юли тази година Иван Раев отбеляза 100-годишен юбилей. Той е изключителен кавалер. На срещата ни пристигна с цветя.

"До 9 ти септември понятие като писти не беше известно. С моя първи братовчед се движехме по една пътека, ние сме първите ски учители, имаше три-четири внесени от Италия бегачки, ние ги връзвахме с въжета и така стигахме от Снежанка до пътя за Смолян...

След 9 ти септември се появиха първите ски, а понятието писти дойде при хижата - Стената и там е първата писта, направена в Пампорово

Досега съм обучил стотици хора да карат ски и на никого не съм взел една стотинка, сподели още Раев за БНР.

"Правя го за реклама на Пампорово. Учил съм депутати, министри, професори и техните съпруги..., само за реклама на курорта, категоричен е той. 

Има изключително чувство за хумор и обича родопския диалект. Разказва история между съпрузи, които трябва да живеят и оцеляват в условията на планината. 

"Бъдете внимателни към дамите, отнасяйте се с любов към тях, допълни той. 

Иван Раев е бил управител на Пампорово, когато е имало построени само четири хотела. Една от най-интересните му срещи е била с брата на Фидел Кастро - Раул Кастро:

"С тази личност се срещнах на връх Снежанка - дивеше се на красотата на планината и й се покланяше! , разказа Раев.

Днес вековният родопчанин е гневен на презастрояването в курорта и завещава:

"Никой не мисли как ще се снабдяват с вода, къде ще отиват обратните води, никой до момента не мисли за това! Това го няма никъде в света, а гората трябва да се опази чиста, сега не я пазят! Страшно е! , категоричен е 100 годишният скиор, който сподели, че в ливадите на Пампорово има над 100 вида билки, те се лековити!, допълни още той. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени