Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: За 1 година министерствата са си раздали бонуси за 13 милиона лева

Снимка: БГНЕС

За раздавани бонуси и наемането на външни консултанти, съобщиха в края на мандата на това правителство от ГЕРБ. Депутати от партията изнесоха данни как министерствата в продължение на една година са раздавали бонуси, ДМС-та, сключвали са договори за външни консултанти. Това е общият знаменател, под който от ГЕРБ поставиха отговорите на получените от тях въпроси до министерствата. И то, пак с уговорката, че не всички са отговорили на исканията им. А онези, които са предоставили данни, са ги дали в такъв вид, че не би могло да се направи обобщение за изхарчените средства.

Общата стойност само на 11 министерства за едногодишния период на раздадените допълнителни възнаграждения, бонуси и друг тип награди и стимулирания, е над 13 милиона лева. Най-фрапиращият случай е в Министерството на инвестиционното проектиране - договор, с който министърът си делегира функцията на външен консултант, който да провежда държавната политика по устройство на територията. Или този министър не знае за какво е министър или е сключил договор сам със себе си. Аналогичен е примерът в Министерския съвет и в екипа на вицепремиера по икономическото развитие, обясни депутатът Лиляна Павлова.

За периода от юли 2013-та година до май 2014-та година министърът на здравеопазването Таня Андреева пък е раздала 465 хиляди и 400 лева на служители на министерството, 15 хиляди лева на политическия си кабинет. Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че това се случва на фона на търсенето на начини пациентите да си плащат лекарствата сами. За около месец здравното министерство е подписала над 150 договора за изготвяне на медицински стандарти.

В Министерство на околната среда и водите са сключени повече от 70 договора за външни услуги на обща стойност 15 милиона и 900 хиляди лева. Критиката на Евелина Василева от ГЕРБ е, че в министерството е "кипяла усилена работа и са постигани грандиозни резултати през последната година". Василева даде за пример договор за външна услуга за срок от 2 месеца, чиято цел е да се представи анализ на политиката и техническата инфраструктура в областта на управление на отпадъците.

За двумесечния срок на този договор експертите са получили 958 000 лева. Явно е свършена силно експертна работа, изключително интензивна, която доведе дотам, че България е в съда точно заради политика за отпадъците, коментира Василева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна