Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от EURORADIO2SEE: Международен радиоконкурс за млади музиканти „Концертино Прага“

БНР Новини
Вече една година видео платформа за обмен EURORADIO2SEE, създадена за изключително ползване от общността на страните-членове на Европейския съюз за радио и телевизия, предлага видео на концерти на запис или на живо.

Българското национално радио се присъединява към платформата и предлага на интернет страницата си достъп до това музикално богатство. На сайта на програма "Христо Ботев" може да чуете и видите избрани концерти.
Конкурсът "Концертино Прага" се организира от Чешкото радио от 1966 г. В него могат да участват млади музиканти до 18 години. За всяка година инструментите са различни. Журито на конкурса е от петима души. Те избират кои ще са финалистите от изпратени от различни организации записи – от членове на Еврорадио, Международния съвет за музика и Европейския съвет за музика.

Тази година в Прага бяха получени общо 22 записа в следните категории – кларинет, обой, фагот, флейта и тромпет. В състезанието участваха млади музиканти от България, Германия, Полша, Русия, Словения, Унгария и Чехия.

Слушайте запис от концерта на конкурса "Концертино Прага" състоял се на 22 юни т. г.  в зала "Дворжак"  на  Рудолфинума в Прага.

Конкурсът "Концертино Прага" се организира от Чешкото радио от 1966 година. В него могат да участват млади музиканти до 18 години. За всяка година инструментите са различни. Журито на конкурса е от петима души. Те избират кои ще са финалистите от изпратени от различни организации записи – от членове на Еврорадио, Международния съвет за музика и Европейския съвет за музика.

Тази година в Прага бяха получени общо 22 записа в следните категории – кларинет, обой, фагот, флейта и тромпет. В състезанието участваха млади музиканти от България, Германия, Полша, Русия, Словения, Унгария и Чехия.

В концерта, който предлага Чешкото радио, ще чуете изпълнения на:

Дора Ана Ковач (Унгария), флейта, ІІ награда

Серафин Морис Луц (Германия), кларинет, ІІ награда

Ласло Кункли (Унгария), тромпет, ІІ награда и награда за най-добро изпълнение на задължителната пиеса

Мария Филипова (Русия), флейта, І награда и награда за най-добро изпълнение на задължителната пиеса, награда EMCY

Вилем Хофбауер (Чехия), тромпет, І награда

Лука Митев (Словения), фагот, І награда и награда за най-добро изпълнение на задължителната пиеса.

Матоуш Копачек (Чехия), кларинет, І награда, Абсолютен победител, награда за най-добро изпълнение на задължителната пиеса.

Българското национално радио представи записи на флейтистката Мила Цанкова, родена през 1998 г. в София, Ученичка е в Националното музикално училище в София в класа на Явор Желев – първи флейтист на симфоничния оркестър на БНР.Конкурсните записи на Мила Цанкова са осъществени в Първо студио на БНР, продуцент Доротея Петрова.

Българката бе отличена с почетен диплом, което й даде право да участва в турнето на лауреатите и наградените музиканти. Концертите се проведоха в залите на архитектурните съкровищници в Южна Бохемия.Пред чешката публика Мила Цанкова изпълни творби от Сергей Прокофиев, Бенжамен Годар и Милко Коларов. Пиесата „Скерцо“ за флейта и пиано от българския композитор имаше голям успех сред специалистите и меломаните.
Чуйте Скерцо за флейта и пиано от Милко Коларов, изпълняват Мила Цанкова – флейта, и Руслан Павлов - пиано
.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна