Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите при израелската кампания в Ивицата Газа достига 707 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При атака на израелските военно-въздушни сили след полунощ срещу сграда в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа са загинали дете и трима възрастни мъже. Броят на жертвите при израелската кампания в Ивицата Газа вече достига 707 души, а над 4500 са ранените. Данните съобщи говорител на здравното министерство на анклава, цитиран от ДПА.

Има напредък към постигането на примирие между Израел и палестинското ислямисткото движение "Хамас", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговори в Израел и на Западния бряг, предаде Франс прес. 

Отбелязахме напредък в последните 24 часа в посока на спиране на огъня, каза пред журналисти Кери, който се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху.  В сряда при срещата си в Ерусалим с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Кери подчерта, че са направени "няколко стъпки", но предстои още работа. Ако се постигне компромис, след това ще има сериозни преговори за намиране на трайно решение на ситуацията в Газа, обясни пожелал анонимност американски представител, придружаващ Кери.

Продължаването на бойните действия в Ивицата Газа води до драматично влошаване на хуманитарната ситуация, причинявайки смърт и страдания на мирното население, заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с израелския премиер Нетаняху, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изтъкната беше безалтернативността на прекратяването на огъня и решаването на конфликта с политически средства. Потвърдена беше готовността за съдействие в посредническите усилия и осъществяването на мирните инициативи, включително в рамките на ООН, посочи Кремъл, цитирайки разговора на двамата лидери.

В понеделник, 28-и юли, израелският външен министър Авигдор Либерман ще бъде на посещение в Москва, за да разясни израелската офанзива в Газа пред руската страна, която настоява за спиране на огъня, предаде Франс прес, позовавайки се на агенция Интерфакс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени