Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите събраха кворум за оставката на правителството

| обновено на 24.07.14 в 11:43
Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски дойде в Народното събрание. Депутатите успяха да съберат кворум и решиха, че първа точка в дневния ред ще е дебати и гласуване на оставката на кабинета "Орешарски". След като бъде гласувана оставката, президентът е готов да свика още днес парламентарно представените партии на политически консултации, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На влизане в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че веднага ще върне мандата на президента, за да се ускори процедурата по назначаване на служебен кабинет и призова и останалите партии да направят същото. Освен Орешарски в НС са и всички министри от кабинета. Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че оставя МВР в по-добро състояние от това, което е заварил. Обсъждането на оставката започна малко след 9 часа.

Всяка парламентарна група носи отговорност за това, което се случи, но и за това, което не стана в този парламент, каза в пленарната зала председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Той призова да се успокоят страстите и допълни, че парламентарни кризи е имало и преди. Вероятно ще има и занапред. Решението на тези кризи е ясно. Това са изборите и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов. По думите му, ситуацията в страната е стабилна и много от показателите са по-добри от миналогодишните. Мерджанов очерта политическата реалност така: Парламентът си отива не защото не можеше, а защото най-голямата парламентарна сила не изкаше да работи. ГЕРБ просто отказаха да са опозиция. Те не харесаха резултата от народния вот и решиха да не го зачитат. Според депутата ГЕРБ са действали като група за саботаж.

Истаната е, че този парланет се разпуска преждевременно не защото не се справяше с работата си. Това впрочем важи в пълна степен и за правителството. Допуснати бяха грешки, но нито една от тях не беше фатална. Този парламент, това правителство, можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили. Дори в моменти на кризи и бедствия управляващото мнозинство и правителството бяха подложени на непрекъсната политическа атака - бойкот, протест, вот на недоверие, вето на президента, а често всичко това наведнъж.

Лютви Местан
изтъкна, че оставката e подадена в нощта на годишнината от "белия автобус" и това е още една илюстрация на тежката ситуация, в която кабинетът е трябвало да работи. Той не приема оценката за разруха и за катастрофа. България няма нужда от преосмисляне на формата на държавно управление и няма нужда от отречени модели на управление, подчерта Местан. ДПС ще бъде категорично против идеите, които се промъкват напоследък, за президентска република каза лидерът. Независимо как ще бъдем разположени в рамките на 43-тото Народно събрание, ние няма да бъдем опозиция на безспорни национални приоритети, стига да е постигнато съгласие, каза той.

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък. Би било твърде жалко да продължават анализите на тема: "ДПС реши съдбата на Кабинета". В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заяви на всички тези, които не се умориха да разгръщат митологемата за преяждане с власт, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта

Цветан Цветанов каза, че в края на 42-рото НС все пак трябва да се съхрани достойнството на институцията.  Цветанов и апелира да спре размяната на обидни квалификации към лидерите на политически партии. Парламентът си тръгва с най-ниско одобрение и ще влезе в с това, че имаше най-дългото заграждение, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Не е нормално в една демократична държава едно правителство да управлява 421 дни, от които 404 да има протести срещу това правителство. Не ГЕРБ е виновна за това противопоставяне в тази пленарна зала. Не ГЕРБ е виновна за тези заграждения, които имаме на българския парламент в продължение на 404 дни. Не ГЕРБ е виновна за "белия автобус" и разпореждането, което дойде от политическото ръководство на Министерството на вътрешните работи, за да се брани тази власт на всяка цена. Парламентът може би ще остане в историята на този мандат, че е бил с най-дългото заграждение, което всъщност изолира нашия основен девиз: "Съединението прави силата".

Че НС ще гласува оставката, стана ясно минути преди 9 часа и от Председателския съвет в парламента, където присъстваха всички представители на парламентарно представените партии, включително и депутати на “Атака”

Преди вота Цонка Каснакова – Иванова положи клетва като народен представител от ГЕРБ.

Разискванията за оставката продължават.

БНР и БНТ предават на живо ставащото в парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна