Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов върна проучвателния мандат на президента Росен Плевнелиев, който той връчи на най-голямата парламентарна сила, тази на ГЕРБ. Това стана веднага след като Плевнелиев даде изявление след консултациитес политическите сили.

Предстои той да връчи мандат утре на втората по големина парламентарно представена политическа сила - Коалиция за България. В изявлението си Плевнелиев каза, че след като всички партии откажат да съставят правителство, както са се договорили по време на консултациите при него, ще назначи служебно правителство на 6 август и провеждането на предсрочни избори на 5 октомври.

Плевнелиев уточни още, че предстои да се решат три важни въпроса. Първият е свързан с актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК. Вторият, необходимо е НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация. Третият е в предстоящите месеци да има работеща централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна