Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Страните от Европейския съюз са решени да приложат по-твърди икономически санкции срещу Русия, пише швейцарският Нойе цюрхер цайтунг и допълва, че съответното решение може да бъде взето още следващата седмица. Германия, Италия, Франция и Великобритания са оттеглили възраженията си срещу икономическите санкции, които ще засегнат и техните икономики, отбелязва изданието. Според Нойе цюрхер цайтунг повратен момент за решимостта на Евросъюза да върви към следващия етап на санкциите е обстрелът над Източна Украйна на малайзийския пътнически самолет, при който загинаха близо 300 души.

Британец е сред загиналите 118 души при падането на алжирския пътнически самолет в Мали в четвъртък, пише вестник Индипендънт. Името на загиналия не се съобщава. Съединените щати спешно проверяват от вчера дали ислямските екстремисти в Северен Ирак са се сдобили с ракети "земя-въздух", след като стана ясно, че самолети с хиляди пътници летят над зоната на конфликта всеки ден, пише вестник Таймс. Големи авиокомпании, включително 'Бритиш еъруейс", "Еър Франс", "Луфтханза" и "Куантас", летят над контролираната от джихадистите територия на Ирак.

Съединените щати не успяха да осигурят споразумение за спиране на 18-дневните сражения между Израел и Хамас в Ивицата Газа, но настояха, че усилията продължават за постигане на хуманитарно примирие навреме за започващия следващия седмица мюсюлмански празник, съобщава британският Гардиън. Държавният секретар Джон Кери каза, че е уверен в постигането на напредък въпреки оповестеното решение на израелския кабинет да отхвърли предложените условия. По-късно израелската страна обяви 12-часова "пауза" от 8 часа сутринта днес, а Хамас се съгласи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна