Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обилните валежи нанесоха сериозни щети в няколко области у нас

Снимка: БГНЕС

В Ловешка област 19 населени места са без ток заради обилните валежи и буря. От електроразпределителното дружество заявиха, че са изпратени екипи, които да отстранят авариите и до 21.00 часа се очаква да бъде възстановено електрозахранването навсякъде.

Има затворени пътища. Това са Градежница - Глогово, тъй като е наводнен, и Гложене - Тетевен - поради свлачище. Областният управител Милко Недялков съветва пътуващите по главен път София - Варна да бъдат внимателни, особено в участъка Сопот - Малиново. По думите на Недялков на места са се образували колони. Той допълни, че няма опасност от повторно заливане на пътя край Български извор, тъй като в язовир „Малка Желязна” има свободен обем.

В резултат на дъжда е паднала скална маса в района на Воденицата, поради което пътят между Тетевен и село Гложене е временно затворен за движение. Реката, преминаваща през долната част на село Голям Извор, е излязла от коритото си и е заляла два моста. Съоръженията не са срутени. На двете места са изпратени екипи на пожарната в Ловеч. От община Тетевен е изпратена строителна техника за разчистване падналата скална маса.

Около 20 са постъпилите сигнали, свързани с наводняване на обекти и отстраняване на паднали дървета, след силния дъжд, придружен от вятър и градушка в района на Ямбол. По-голяма част от сигналите вече са отработени. Към момента няма данни за бедстващи или пострадали хора.

Два сигнала са подадени в МВР за наводнени мазета след силния дъжд тази вечер в София. От полицията уточниха, че на място са изпратени екипи на пожарната и допълват, че въпреки сериозния дъжд няма нанесени сериозни щети.

Висока приливна вълна в язовир "Боровица", донесла стотици кубически метра дървена маса, е причината за мътността на питейната вода в Кърджали.

Областният управител Бисер Николов поиска от Министерството на регионалното развитие отпускане на спешна финансова помощ за почистване на водоема. Според Николов има реална опасност при нова приливна вълна дърветата да задръстят преливника и да нарушат целостта на язовирната стена.

От ВиК отрекоха обвиненията на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, че за пречистване на питейната вода се използва неразрешен за употреба препарат. От дружеството съобщиха, че от утре започва дезинфекция на водата, а тя ще бъде годна за пиене вероятно в края на седмицата. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени