Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшата съдебна институция в Гърция блокира бюджетните съкращения за униформените служители

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшата съдебна институция в Гърция блокира бюджетните съкращения за униформените служители. Съдът определи като противоконституционно орязването на заплатите на военните, моряците, полицаите и пожарникарите.

Моряци провеждат протестна демонстрация пред министерството на търговския флот. Искат незабавна среща с ръководството на министерството и прилагане на решението на Висшия съдебен орган. Магистратите определиха като пълно нарушение на конституцията намаленията на заплатите на военните, полицаите, служителите в националната сигурност и пожарникарите. Доходите им бяха орязани във връзка с бюджетните съкращения, които Гърция въведе след споразумение с кредиторите.

Решението на Висшия държавен съвет, който е най-високата съдебна институция в страната, блокира програмата за бюджетни ограничения.

Синдикатът на полицаите, които преди дни също протестираха, днес съобщи, че пазителите на реда са готови за нови протести, ако до дни не се приложи съдебното решение. Искат също да им се върнат удържаните пари за 2 години назад.

От една страна правителството е задължено да приложи съдебното решение, а от друга се търсят средства, които по първи изчисления са поне 300 милиона евро.

Министерството на финансите се страхува, че бюджетът трудно ще покрие разходите. След решението за униформените и други синдикални организации на държавни служители започват съдебни дела за възстановяване на по-високите им заплати.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна