Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банката на Кипър успешно увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро

Банката на Кипър; Bank of Cyprus

Банката на Кипър – най-големият трезор на острова, успешно увеличи акционерния си капитал с 1 млрд. евро и е готова за стрес-теста на Европейската централна банка. Точно преди една година банката излезе от режим на консолидация след безпрецедентното “подстригване” на негарантираните депозити в нея.

Първата фаза от увеличението на акционерния капитал на Банката на Кипър завърши успешно, след като бяха пласирани акции в размер на 1 млрд. евро. Те станаха притежание на широк кръг институционални инвеститори от Европа, Северна Америка и Русия, включително и Европейската банка за възстановяване и развитие, която влезе със 120 млн. евро. Това е най-големият размер преки чуждестранни инвестиции в Кипър. Банката на Кипър трябваше да предприеме тези действия, за да премине предстоящия стрес-тест на Европейската централна банка.

Предстоят още два етапа на увеличаване на капитала. Вторият започва на 31-ви юли и ще продължи 15 дни, в който съществуващите акционери могат да кандидатстват за акции от новата емисия в размер на близо 900 млн. евро. Третата фаза трябва да увеличи капитала с още 100 млн. евро.

С успешната операция Банката на Кипър се превръща в една от най-добре капитализираните банки в Европа, отчете Съветът на директорите. Това е важна стъпка в изпълнението на плана за нейното преструктуриране. Укрепването на капиталовота й адекватност ще повиши доверието на вложителите в нея и ще засили възможностите й за финансиране и стимулиране на кипърската икономика.

В същото време бивши и дребни акционери на Банката на Кипър проведоха среща, на която обявиха, че започват масови протести и съдебни дела срещу банката. Те заявиха, че с промяната на структурата на акционерния капитал след увеличаването му се нарушават техните права.

Най-голямата банка в Кипър претърпя огромни загуби в резултат на гръцката дългова криза и последвалата финансова криза на острова миналата година. Нейната консолидация бе задължително условие в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем от 10 млрд. евро. Банката бе оздравена чрез парите на вложителите си, с безпрецедентното “подстригване” на негарантираните депозити над 100 000 евро, при което 47,5% от тях бяха превърнати в акции. Точно преди 1 година, на 30-и юли, Централната банка на Кипър издаде постановление за излизането на най-големия трезор на острова от режима на консолидация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна