Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отново не събра кворум

| обновено на 30.07.14 в 09:31
Снимка: Ивайло Михайлов

Заседанието на парламента беше отложено за утре, след като депутатите не успяха да съберат нужния кворум.

На него трябваше да бъдат гласувани промените в Закона за защита на конкуренцията, които предвиждат ограничения за големите търговски вериги, както и окончателното гласуване на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Депутатите трябваше да гласуват и промените Закона за управление на отпадъците. 

Народните представители трябваше да гласуват окончателно ограниченията за големите търговски вериги да не могат да сключват договори с доставчици за заплащане на такси, срещу които не стои никаква услуга. Ако промените бъдат одобрени в четвъртък, търговските вериги с годишен оборот за предходната година в размер на над 97 500 000 лева ще оповестяват в Комисията за защита на конкуренцията договорите си с всеки доставчик. Законопроектът за защита на конкуренцията беше върнат от президента и отново подкрепен в икономическата комисия в парламента с гласовете на БСП и ДПС.

Измененията в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който също трябваше да бъде обсъден, са свързани със земи, включени в масиви за ползване и одобрени за подпомагане по мярка "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони.

С промените в Закона за управление на отпадъците депутатите трябваше да гласуват и удължаването на срока за изграждане на общинските площадки за събиране на отпадъци до края на 2015-а година, а до тогава гражданите да могат да предават металните си отпадъци на лицензираните площадки за скрап.

На извънредно заседание на 4-ти август Народното събрание трябва да одобри окончателно приетите актуализации на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса.

В свое изявление президентът Росен Плевнелиев призова депутатите да подкрепят актуализациите и приветства усилията за приемането на първо четене на двата законопроекта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна