Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" искат яснота за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

От партия "Зелените" настояват за яснота относно проекта за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Те  определиха проекта като "голяма измама“, за която българският данъкоплатец ще плаща дълго време. 

До момента се говори за сума от пет милиарда долара, което само по себе си започва да ни препраща към онези спомени за АЕЦ "Белене". Да не забравяме, че най-първото и най-важното - ние нямаме нужда от тази електроенергия, посочи Борислав Сандов от "Зелените".
Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика "Бивол" съобщи, че преди дни земеделското министерство е продало над 350 декара земи от горския фонд в местността "Паша дере", където трябва да излезе тръбата на "Южен поток": 
Продажбата е на цена около 15 лева на квадратен метър. Имаме съмнения и подозрения на базата на източници от правителството, че се подготвя и подписване на строителни разрешения за реализацията на газопровода "Южен поток".
Като алтернатива на проектите за Седми блок в "Козлодуй" и "Южен поток" от "Зелените" посочиха енергийната ефективност. От партията обаче твърдят, че България манипулира данните за количеството произведен ток от възобновяеми източници: 
Печка-чудо на дърва е ВЕИ, а печка-чудо с въглища не е ВЕИ. Много интересно как ги разграничават, понеже хората си ги мешат нали. Първо запалват на дърва, след това пък слагат въглища, за да гори по-дълго и... Тук вече това как го отчитат?, коментира Аглика Крушовенска от "Зелените".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна