Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес стартира млечната квотна борса

От днес до 25-и август млекопроизводители, които искат да купят или да продадат индивидуални млечни квоти, могат да подават заявления във Фонд "Земеделие". Цената тази година ще бъде 1 стотинка за килограм мляко.

Квотната борса се прилага за шеста поредна година в България и позволява на млекопроизводителите, които не могат да изпълнят квотите си да ги продадат на такива, които имат нужда от тях, за да реализират продукцията си на пазара. Квотната система е в сила за всички страни-членки на ЕС. Целта й е да постигне баланс между търсенето и предлагането на мляко. Ограниченията, обаче ще паднат през 2015-а година, а българските животновъди не са готови за това, смята ректорът на Тракийския университет и бивш служебен министър на земеделието Иван Станков:

Това е много притеснително. Знаете, че квотите са ограничителни. В Европа има свръхпроизводство на мляко и когато паднат квотите това означава, че Европа ще започне да произвежда още повече и България ще бъде залята с евтини млечни суровини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна