Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиятелният мозъчен тръст "Сивитас" публикува доклада си за икономическите последици от имиграцията

Снимка: Добромир Видев

Британски мозъчен тръст предупреждава, че безконтролната имиграция на Острова ще доведе до обедняване на населението и влошаване на социални услуги, като образованието и здравеопазването.

Части от проучването на мозъчния тръст "Сивитас" вече изтекоха в медиите по-рано тази седмица. Те съдържаха предупреждението, че имиграцията от по-бедни европейски страни като България и Румъния няма да спадне в близко бъдеще, както и съвет Лондон да предоговори с Брюксел принципа за свободно движение в ЕС.

Но публикуваният вече пълен доклад на "Сивитас" чертае много мрачни перспективи пред Обединеното кралство. Той предупреждава, че в дългосрочен план масовата имиграция ще има отрицателен ефект върху жизнения стандарт на британците, тъй като икономическите ползи от чуждестранната работна ръка ще бъдат минимални.

Изследването, изготвено от професора по икономика в университета Кембридж, Робърт Роуторн, твърди, че ако напливът на чужденци в Обединеното кралство не бъде овладян, това може да доведе до претъпкани болници и класни стаи, претоварена пътна инфраструктура, строителство на нови селища за сметка на британската природа и дори до недостиг на вода в някои части на страната като Южна Англия и Уелс.

Докладът на "Сивитас" припомня, че през последното десетилетие Великобритания е приемала по над 200 хиляди чужденци годишно. Ако тези темпове се запазят, то населението на Острова ще нарасне с 20 милиона души през следващите 50 години.

Проучването ще подсили аргументите на управляващата Консервативна партия, която иска максимално да ограничи достъпа на чужденци до социалната система на страната.

Говорител на британското вътрешно министерство коментира, че докладът е показал защо трябва да изградим имиграционна система, която да работи за националния интерес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна