Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се алтернативен път за родопските села

За шест села в община Родопи е обявено бедствено положение

| обновено на 01.08.14 в 13:56
Снимка: Радостина Чернокова

В седем села в община Родопи, Пловдивско е в сила бедствено положение след обилните дъждове. Подготвя се алтернативен път за родопските села, които вчера бяха откъснати след рухването на подпорната стена на реката в Храбрино и пропадането на пътя през селото. Близо 10 метра от стената са срутени в реката заедно с отломки от пътя, който е част от републиканската пътна мрежа.

Общината ще изгради със собствени средства участъка от пътя, по който ще може да се стигне до село Храбрино, заяви пред "Хоризонт" областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов:

Работи се в момента. Привлечена е техника там. Остава да решим въпроса и с моста при село Първенец. Една от възможностите е военните с понтон да издигнат това. Вече разговаряме с нашите специалисти и щаба на военните. Пътувам за София, за да разговаряме с министъра на отбраната. Положението е под контрол. За щастие, няма пострадали хора. Информацията ми от вчера всъщност е, че е имало една жена, която е била със счупен крак и са се справили с този проблем.

Хората в Храбрино споделиха, че не са виждали реката толкова буйна:

Много вода, 3-4 метра стълб. Всичко идва от балкана, нямаме язовири, нямаме нищо.

Прекарват много дебела дървесина, което ни показва, че високо в планината гората просто вече я няма. Аз си мисля, че това е основният фактор, довел до този воден ад в селото.


Щетите са огромни. Предстои почистване на коритото на реката. Тепърва ще се извършват огледи на пропадналия участък от пътя и подпорите на двата моста, заяви кметът на Храбрино Михаил Кръстанов:

По-важното е, че няма жертви. Надявам се държавните институции да си свършат работата и да помогнат. Не може да дойде линейка, не виждам как ще се спазва графикът на сметосъбиращата фирма.


Община Родопи осигури алтернативна техника, която да разчисти алтернативен пътен участък с дължина около 1,5 километра, каза още кметът на Храбрино:

Имам уверението, че до утре сутринта или най-късно до обяд пътят ще бъде в завършен вид - черен път, разширен с чакъл, за да могат да преминават по-големи коли. Водоноските трябва да ни докарат вода.


Освен Храбрино, където е прекъснат водопроводът, без вода е и село Дедево. Аварийните екипи на ВиК вече работят по възстановяване на съоръжението. От вчера е прекъсната и връзката между селата Първенец и Брестовица, но има обходен път.

Остава в сила бедственото положение в селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна