Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: К2 не е за случайни хора, не е за клиенти

Боян Петров:К 2 не е за случайни хора, не е за клиенти
Снимка: Личный архив

Боян Петров е изкачил вчера осемхимядника К2 (8 611 метра). Петров е в група с четирима поляци и един италианец. Българинът първи е стъпил на втория по височина връх с света,а след него това са направили и два от поляците Марчин Качкан и Януш Голомб. 

В момента съм в базовия лагер. Последната вечер беше един кошмар. Точно след като слязох от върха, 50 сантиметра нов сняг ме затрупа през ноща в една малка палатка. Събудих се буквално малко преди да се задуша. На 31-ви в 12 и половина сутринта тръгнах към върха, в 9 часа вечерта бях на най- високата точка на Каракорум и на втория по височина връх в света К2. Духаше силен, ураганен вятър, над 70 километра в час. Едвам разпънах знамето да направя снимка. На К2 няма лесно място. Това не е връх за случайни хора, не е връх за клиенти, това заяви специално за "Хоризонт" Боян Петров минути след като влезе в базовия лагер.

Петров стана първият българин изкачил К2. Този сезон в рамките на 100 дни той изкачи още Канчендзьонга (8586 м) и Броуд Пик (8047 м).Това е третата атака на върха през сезона. При първите две, на 26-и и 27-и юли, до К2 достигнаха рекордните 40 алпинисти.

До този сезон върхът е покорен от 300 алпинисти. За първи път до К2 (Чогори) стигат на 31-ви юли 1954-та година италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели. Върхът е открит през 1856-а от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Той се намира в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна