Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават сраженията в Донецк и Луганск

| обновено на 02.08.14 в 15:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинските сили за сигурност са си върнали контрола над два града в района на Донецк и са "отрязали" донецките от луганските сепаратисти, съобщиха властите в Киев. Градовете Красногоровка и Старомихайловка вече са под контрола на армията, заяви  прессекретарят на военното министерство Андрий Лисенко.
 
В същото време украинските военни са изгубили връзка с безпилотен летателен апарат, който е разузнавал позициите на проруските бойци в източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Машината се е връщала в базата, когато е била свалена от проруските сили, поясни Лисенко. Според него проруските бойци са използвали зенитен комплекс Бук-11.
 
Властите в Луганск, където се водят едни от най-ожесточените сражения, алармираха, че градът е на ръба на  хуманитарната катастрофа. В града не достига водата, има проблеми с доставките на  електроенергия и недостиг на хранителни продукти, няма също телефони и интернет.

Градският съвет на Донецк съобщава за ожесточени престрелки през изтеклата нощ в части на града. Сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха, че са похитили БТР на украинската армия край град Шахтьорск. Украински неофициални източници твърдят, че обстрелът от руска територия срещу части на украинската армия край Луганск продължава. Сепаратистите пък са обстрелвали летището на града.

Броят на бежанците от Украйна в пунктовете за временно настаняване на руска територия се е увеличил само за денонощие с две хиляди и вече възлиза на почти 40 хиляди души, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

 Руското министерство на външните работи обвини  Европейския съюз, че е оттеглил тихомълком забраната за доставка
  на военни технологии и оборудване за Украйна, предаде Ройтерс. "По време на неотдавнашната среща на съвета на Европа в
  Брюксел, лидерите на страните членки на ЕС са се съгласили  тихомълком да отменят ограниченията за износ за Киев на  
оборудване, което може да бъде използвано за вътрешна репресия",  се казва в изявление на министерството, поместено в сайта му. В него се отправя призив към ЕС да не действа в  украинската криза под натиска на Вашингтон.   

 Американското военно министерство ще отпусне 19 милиона долара за укрепване на украинската армия, съобщи Пентагонът. Парите ще бъдат предоставени за подготовка, обучение и оборудване на силите за сигурност на Украйна. Ако Конгресът гласува финансирането, обученията ще  започнат през 2015 година и ще се водят от представители на Европейското командване на американските въоръжени сили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна