Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания изпраща военен кораб в Либия за евакуиране на британските граждани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще изпрати в Либия военен кораб, който ще помогне за евакуиране на британските граждани, съобщи правителствен източник, цитиран от Франс прес. Корабът ще може да вземе на борда си граждани и на други страни. Телевизия "Скай нюз" съобщи, че кралският военен флот е изпратил кораба "Ентърпрайз" и той може да хвърли котва близо до Триполи още днес. В момента в Либия има между 100 и 300 британци. Посолството планира да спре работа в понеделник и организира отпътуването на британските поданици. Египет ще осигури въздушен мост от Тунис за извеждане от Либия на няколко хиляди египтяни, блокирани на либийско-туниската граница, обеща посланикът на Кайро в Тунис. Около 6000 египтяни чакат да бъдат евакуирани.

В Тобрук се състоя първото заседание на новия либийски парламент, доминиран от националистите, предаде Франс прес. Заседанието беше бойкотирано от представителите на ислямистите, което показа дълбоките различия, все още разкъсващи от обхванатата насилие страна. Председателстващият заседанието призова за помирение между съперничещите се групировки. Парламентът трябва да продължи работата на всеобщия национален конгрес на Либия, чийто състав беше определен след подкрепената от НАТО революция, довела до падането на Муамар Кадафи.

Днешното заседание трябваше да се проведе в понеделник в Бенгази, но беше пренасочено за по-рано и преместено в разположения по на изток в град Тобрук от съображения за сигурност. През последните две седмици Бенгази, както и столицата Триполи са място на боеве, при които загинаха повече от двеста души, а повече от хиляда бяха ранени, припомня Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна