Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа отбелязва 100 години от Първата световна война

С различни събития в Европа днес ще бъде отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война. В белгийският град Лиеж ще се съберат лидерите на 12-те страни, участвали във войната - Испания, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Армения, Ирландия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България и Албания. На церемонията ще присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

На възпоменанието се очаква да бъдат още белгийският крал Филип и кралица Матилда, херцогът и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Катрин, кралят на Испания Фелипе VI, председателят на Европейската комисия, американска делегация, начело със секретаря на сухопътните сили на САЩ Джон Макхю, както и генерал Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа.

Във връзка със събитието мерките за сигурност в Лиеж бяха затегнати. За сигурността на гостите са мобилизирани 650 полицаи, както и снайперисти и хеликоптери. Заради липсата на достатъчно пространство, на церемонията няма да присъства публика, но тя ще бъде предавана на живо по националната телевизия и на големи екрани в града и страната.

Първата световна война започва след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд на 28-и юни 1914-а година от сръбския студент Гаврило Принцип в Сараево. Започналата война между Сърбия и Австро-Унгария задейства системата от военни съюзи, възникнала в Европа през предходните десетилетия, и седмици след нейното начало основните европейски сили се включват във войната, която скоро се разпростира и в техните колонии по целия свят.

Военните действия започват с германско настъпление в Белгия, Люксембург и Франция на 1-ви август 1914-а година и приключват с подписано примирие на 11-и ноември 1918-а година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите са близо 15 милиона души.

Във военния конфликт се включват повечето Велики сили, обединени в две коалиции - Централните сили, включващи България, Германия, Австро-Унгарската империя и Османската империя и т.нар. "Антанта" (Съглашение), в която влизат Великобритания, Франция, Русия, Япония, САЩ, Италия и други по-малки държави.

След Първата световна война картата на Европа е сериозно прекроена - появяват се нови държави, престават да съществуват Османската, Австро-унгарската и Руските империи.

За България войната завършва с Ньойския мирен договор, който налага на страната тежки репарации, ограничения за числеността на армията и отнема от територията на страната около 11 000 квадратни метра в полза на Сърбо-хърватско-словенското кралство (т.нар. "Западни покрайнини").

В Първата световна война загиват 115 000 български войници и офицери.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна