Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 200 души на ден напускат домовете си, заради боевете в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 730 000 души са напуснали Украйна тази година заради кризата в източните части на страната, сочат последните данни на Върховния косимарят за бежанците към ООН. Около 117 хиляди души са избягали от Донецка и Луганска област към други части на Украйна, а близо 170 хиляди са преминали границата с Русия, заради бойните действия в Източна Украйна. Броят им се увеличава с около 1 200 души на ден, отбелязват от организацията.
 
Смятам, че всичко ще е наред. Искаме да останем и ще направим всичко, което зависи от нас. Ще работим, за да изкарваме по нещо, защото сега нямаме пари, дойдохме без никакви средства, заяви бежанка, намерила убежище в Крим.

  Данните изключват обичайната сезонна миграция заради търговия и туризъм, уточни пред журналисти директорът за Европа на ВКБООН Венсан Коштел. Те показват, че бежанският поток навън от Украйна е много по-голям от 168-те хиляди регистрирани в руските миграционни служби. От ООН съобщават, че бежанците се сблъскват с много проблеми като разрушената инфраструктура, не работещите банки, липсата на питейна вода.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна