Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен в шест области

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН предупреди за валежи до 40 литра на квадратен метър, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България. "Жълтият" код за опасни явления е в сила за шест области от Видин до Ловеч.

Министерството на околната среда и водите предупреждава за рязко повишение на речните нива и внезапни поройни наводнения.

Сред най-застрашените е поречието на Скът поради лошото състояние на местните язовири. След проверките, предизвикани от наводненията в Бяла Слатина и Мизия, експертът от "Напоителни системи" Валентин Славов съобщи, че рискови са "Рогозен-1", "Гарвански геран" и още един язовир при село Малорад:

Те са потенциално много опасни, защото при един следващ голям дъжд два от тези язовира ще бъдат прорязани, скатовете, където са преливниците и язовирите ще престанат да съществуват. Ние трябва да вземем мерки предварително да ги изпразним и да се опитаме да намалим евентуални бъдещи щети.

От служба "Противопожарна безопасност и защита на населението" увериха вчера, че са взети мерки за разчистване на речните корита и укрепване на бреговете. Общинските власти и електроразпределителните дружества са предупредени, за да реагират бързо при необходимост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна