Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Цанова: Страната ни може да ползва 16 млрд. евро от европейските фондове

Снимка: БГНЕС
Петнайсет милиарда и 860 милиона евро ще може да ползва страната ни до 2020-а година от европейските фондове. Служебният министър за управление на средствата от Евросъюза Илияна Цанова представи детайли от Споразумението за партньорство с Европейската комисия.

Част от реформите, които трябва да предприеме страната, са свързани с обществените поръчки, необходимо е хармонизиране на нормативната база със законодателството на Евросъюза, изграждане на силен административен капацитет, въвеждането на прозрачни, ефективни процедури и прилагането на електронна система за обществени поръчки.

Като правило до декември 2016-а година ние трябва да имаме напредък в изпълнението на тези реформи. Какво ще се случи, ако ние не успеем? По отношение на хоризонталната реформа, например обществените поръчки, Европейската комисия ще има правото да спре средствата по всички оперативни програми. Докато при секторните реформи, те имат отношение към определена оперативна програма или определен приоритет в оперативната програма
, обясни Илияна Цанова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна