Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират унищожаването на взривни вещества в "ТЕРЕМ - Цар Самуил"

Снимка: Николай Христов

Главна инспекция по труда е връчила акт за спиране на дейността по контролираното унищожаване на взривни вещества в "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, съобщиха от инспекцията. 

След първия оглед на мястото на инцидента в завода в Костенец е установено, че при контролирано унищожаване на барут, вложен в двигателя на авиационна ракета, са пламнали наблизо складирани чували раздробени тетрилови пресовки и димоблеско-усилители. Предполагаема причина е прехвръкнала искра от горенето на барута, която причинява запалване на чувалите. Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до злополуката. 
Като високорисково предприятие "ТЕРЕМ- Цар Самуил” се проверява често. За 4 години са направени 6 проверки, констатирани са 40 нарушения, от които 34 свързани с безопасността при работа. На предприятието са приложени принудителни административни мерки. Сред по-сериозните констатирани нарушения са липса на категоризация по пожарна опасност на всички работни помещения; теренът около и пред производствени сгради се е използвал за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация, липса на  профилактични мерки за предотвратяване на аварии. 
Всички нарушения са били отстранявани в срок, поради което няма наложени парични санкции и глоби.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна