Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша и Германия търсят начини да компенсират загубите от руското ембарго

| обновено на 09.08.14 в 12:04
Полша е предприела дипломатически мерки, за да постигне  бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи Франс прес.  

Варшава иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя  продукция за САЩ като напомня, че  американската страна е засегната от руските санкции.

Посланикът на страната дори е записал клип с обръщение към американците да приемат ябълките на свободата.

Германският министър на земеделието Кристиан Шмид предупреди, че засегнатите от руските санкции германски производители не могат  да се надяват на бързи компенсации от Европейската комисия. Необходимо е първо да се направи точна преценка кои са най-силно засегнатите от санкциите отрасли и какъв ще бъде размера на понесените загуби, заяви Шмит.

В момента германското министерство на земеделието изготвя подробен списък на продуктите и производителите, засегнати от санкциите, и възнамерява да участва активно в работата на формиращата се работна група, която трябва да проучи последиците от руските контрасанкции и да изготви препоръки за размера на компенсациите. Министър Шмит препоръчва на германските аграрни производители да се ориентират към други потенциални купувачи, като даде за пример все още неразработения азиатски пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна