Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлията Теодоси Чернев бе най-бърз на плувния маратон в Бургас

Снимка: Радио Бургас

Плувният маратон от остров Света Анастасия до моста в Бургас отново беше възстановен след 20-годишно прекъсване. Днес в него се включиха 95 плувци.

Бургазлията Теодоси Чернев бе най-бърз. Той преплува разстоянието от близо 7 километра за рекордното време един час и 25 минути. 18-годишният възпитаник на спортното училище "Юрий Гагарин" сподели емоциите от победата и амбициите си занапред:

Направих и рекорд. Дори не знаех. Ами щастлив, как. Да се надяваме сега за 2016-та в Рио да се класирам за олимпиада.

При жените първото място е за Никол Кошеджийска от Пловдив.

Най-възрастният участник бе на 55 години, а най-малкият на 14. Победителите си разделиха наградния фонд от 6 000 лева, осигурени от Община Бургас. Кметът Димитър Николов обясни:

Продължаваме една славна за града традиция. Бургас е морски град. Надявам се догодина да бъдат още повече и вече в международен състав. Това е една от емблемите на Бургас, този плувен маратон.

На финала присъства и генералният секретар на Българската федерация по плувни спортове Таня Богомилова. Единствената ни олимпийска шампионка по плуване заяви:

След толкова години да се възобнови нещо просто е страхотно. Всички произлизаме от масовото плуване. То е много важно нещо, защото от там излизат всичките таланти, всичките шампиони.

Желанието ни е колкото се може повече състезатели да се класират за участие в лятната олимпиада в Рио де Жанейро през 2016-та година и там всеки да подобри личните си постижения, добави Богомилова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна