Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ проведоха в Ирак нова серия въздушни удари срещу "Ислямска държава"

| обновено на 10.08.14 в 16:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават американските въздушни атаки срещу ислямските джихадисти в Ирак. Нанесена беше трета серия от въздушни удари срещу сили на радикалната групировка "Ислямска държава", след като президентът Барак Обама даде разрешение за тях в петък, съобщава БТА.

Безпилотни самолети са нанесли още четири въздушни удара срещу ислямските джихадисти в Ирак, съобщи американската армия. Мишените са били бронирани машини и камион, от които се стреляло по цивилни. Междувременно сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви, че ограничената военна операция срещу "Ислямска държава" само в Северен Ирак показва "фундаментално неразбиране на заплахата". Маккейн призова за удари срещу позиции на групировката и в Сирия.

Френският външен министър Лоран Фабиюс пристигна по-рано днес в Багдад, където ще разговаря с официални лица относно усилията за справяне с екстремистите от групировката "Ислямска държава". Фабиюс призова иракските лидери да сформират правителство на единството, което да бъде в състояние да се справи с екстремистите от групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Всички иракчани трябва да чувстват, че са представени в това правителство и че участват в битката срещу тероризма
, каза Фабиюс на пресконференция с иракския си колега в Багдад. По-късно Фабиюс ще отпътува за регионалната столица Арбил.

"Ислямска държава" превзе големи райони от северен Ирак, включително язовира в Мосул, който е най-големият в страната. Екстремистите екзекутират задържаните мюсюлмани, които не са сунити. В резултат на офанзивата Съединените щати предприеха въздушни удари в региона, по молба на иракското правителство. Американският президент Барак Обама обаче подчерта отново, че няма да изпраща сухопътни сили в Ирак. Обама каза още, че проблемът не може да бъде решен само за няколко седмици.

Следващата цел на ислямистите е Арбил, столицата на кюрдите. От района са разселени десетки хиляди души, предимно от язидската общност, които са потърсили убежище в планините. Днес бе съобщено, че кюрдските сили пешмерга са помогнали на между 20 и 30 хиляди язиди, предимно жени и деца, да напуснат планината Синджар, да пресекат сирийската граница и след това отново да се върнат в Кюрдистан. Официален представител на автономния кюрдски район в северен Ирак заяви, че тази операция продължава и засега не е известен броят на хората, които все още се намират блокирани в планината.

Съединените щати, Великобритания и Франция продължават да доставят по въздуха хуманитарна помощ за бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна