Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон прекратява износа на оръжие за Израел, ако поднови бойните действия с "Хамас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще прекрати износа на част от оръжията за Израел, ако се поднови конфликта в Ивицата Газа, заради опасенията, че те могат да бъдат използвани от израелската армия.

Министерството на отбраната обяви, че при прегледа на британския експрот за Израел са открити компоненти, които могат да бъдат използвани в оборудване за военни радари, бойни самолети и танкове от изралските отбранителни  сили. Министърът на икономиката Винс Кейбъл заяви, че Лондон приветства сегашното примирие в Газа и се надява то да доведе до мирно решение. Той обаче допълни, че с оглед на това, че правителството не е сигурно дали се изпълняват критериите по лицензите за износ, то е взело решение да прекрати експорта на някои компоненти.

Решението идва след продължителни разгорещени дебати в управляващата коалиция, като премиерът Дейвид Камерън и министърът на отбраната Филип Хамънд се съпротивляваха на исканията на Винс Кейбъл и вицепремиера Ник Клег за незабавно прекратяване на износа на въоръжения.

От канцеларията на премиера коментираха, че Израел има легитимното право на самозащита и ограничаването на износа на британски оръжия без подкрепа от останалата част от Европа е по-скоро празен жест, който може да навреди на влиянието, което има Великобритания в еврейската държава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна