Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяват се преговорите между Израел и Хамас за по-траен мир

| обновено на 17.08.14 в 11:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кайро се подновяват преговорите между Израел и Хамас за постигане на по-траен мир. Ръководителят  по външнополитическите въпроси на палестинската групировка Асама Хамдан заяви, че предложенията към палестинската делегация не удовлетворяват исканията на народа. На страницата си във Фейсбук той предупреди, че  Израел трябва да приеме палестинските искания или ще се сблъска с продължителна война. Изявлението му породи съмнения за шансовете за постигане на напредък. Хамас настоява за вдигане на блокадата в Газа и намаляване на ограниченията за движение на територията.

 Израел няма да се съгласи на дългосрочно примирие с Хамас на преговорите в Кайро, ако не получи гаранции за сигурнността си, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес. "Само срещу ясен отговор на проблемите със сигурността на Израел, ще се съгласим на споразумение," подчерта Нетаняху.

В сряда двете страни  се споразумяха за удължаване на временното спиране на бойните действия в Ивицата Газа с пет дни, за да се даде възможност за продължаване на преговорите. Срокът на примирието изтича утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени