Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английският крал Ричард Трети е консумирал по три литра алкохол дневно

Английският крал Ричард Трети, известен още като Ричард Гърбавия, е консумирал три литра алкохол дневно, показват резултати от проучване на неговия скелет, който бе намерен от археолози миналата година.

Учени от Британското геоложко общество и университета в Лестър пресъздадоха една доста радикална картина за един от най-зловещите монарси в британската история след изотопни тестове на останките му, изровени миналата година. Резултатите показват значителни промени в количествата алкохол и типа храна, които Ричард Трети е консумирал, след като е коронясан през 1483 година.

Според данните той е поглъщал по три литра алкохол дневно, предимно вино, и се е хранил с екозотични птици като лебеди, жерави и чапли. Историците отбелязват, че консумирането на вино и бира от средновековните войни е било редовна практика, тъй като не са се доверявали на местните доставки на вода.

Макар и да смятат, че Ричард Трети редовно е злоупотребявал с алкохола, учените твърдят, че кралят е бил в завидно физическо състояние въпреки силното странично изкривяване на гръбначния му стълб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна