Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания подновява военното си присъствие в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания обяви, че подновява военното си присъствие в Ирак, за да помогне на правителството в Багдад да се справи с екстремистите от "Ислямска държава". Министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Обединеното кралство може да участва във военни операции срещу джихадистите в продължение на седмици и дори месеци. В изказване в британската военновъздушна база "Акротири" в Кипър той посочи, че правителството в Лондон, заедно с други европейски държави, ще направи всичко възможно, за да помогне на новите иракски власти и на кюрдските сили в Северен Ирак да победят "тази нова и много радикална форма на тероризъм", който "Ислямска държава" иска да наложи.

Майкъл Фалън обяви, че Великобритания вече е изпратила бомбардировачи "Торнадо", както и разузнавателни самолети, които да следят придвижването на ислямистите в Ирак. Той добави, че британски самолети превозват и оръжие и боеприпаси, предоставени от други държави за кюрдските части, и каза, че Лондон също може да изпрати военно оборудване в Ирак. Миналата седмица в Арбил, столицата на кюрдския автономен район, за кратко време е пребивавал и британски батальон, който да подготви операция по евакуиране на цивилни.

Според медиите на Острова обаче в Ирак тепърва ще пристигат британски подразделения. Те съобщават, че около хиляда десантчици са изпратени в съседна Йордания за съвместно учение с американската армия, докато тази седмица в Ирак се очаква да бъдат разположени и 150 войници от специалните британски части.

Вчера британският премиер Дейвид Камерън заяви, че групировката "Ислямска държава" трябва да бъде спряна на всяка цена, тъй като представлява пряка заплаха за Обединеното кралство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна