Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца излизат на протест за възстановяване на военното поделение

Снимка: БГНЕС

Във Враца днес ще се проведе протест срещу намерението на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да замрази проекта за възстановяване на военното поделение в града. Една от задачите на бившото поделение беше да подпомага населението при бедствия и тежки промишлени аварии. 

Шаламанов посочи преди дни, че след актуализацията на бюджета няма средства за възстановяване на врачанското поделение. Противоположна е позицията на офицера от запаса подполковник Радослав Гетов от инициативния комитет за подкрепа на формированието, който твърди, че бюджетът на Министерството на отбраната за тази година има предвидени 2 милиона лева целеви средства. 

Поделението трябваше да бъде открито на 1-ви декември тази година, като още в началото на октомври трябваше да бъдат командировани във Враца 35 военнослужещи, които да подготвят възстановяването му. 185 души от други формирования в страната вече са заявили желание да служат във Враца. 

В хода на армейските реформи поделението беше закрито при министър Аню Ангелов, а наследникът му Ангел Найденов одобри възстановяването му. Идеята беше да бъде механизиран батальон с 250 военнослужещи. Освен за цели, свързани с националната отбрана, беше предвидено да бъде учебен център за задгранични мисии и да помага на населението при бедствия и аварии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени