Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" отправи заплаха към Съединените щати

| обновено на 19.08.14 в 14:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екстремистите от "Ислямска държава" разпространиха запис, в който заплашват Съединените щати, ако продължат въздушните си удари срещу групировката. Ислямистите предупреждават, че ще атакуват американците "на всяко място". Съединените щати подпомагат кюрдските сили със серии от въздушни удари, които, по думите им, имат за цел да предотвратят геноцида в конфликта, довел до разселването на стотици хиляди. Екстремистите превзеха големи части от Ирак и заплашват да се отправят към Багдад.

От Белия дом американският президент Барак Обама осъди "Ислямска държава" и нейната идеология на омраза:

Нека помним: ИДИЛ представлява заплаха за всички иракчани и за целия регион. Те твърдят, че представляват сунитското недоволство, но те убиват сунити мъже, жени и деца. Твърдят, че се противопоставят на чуждестранните сили, но активно наемат чужди бойци, за да налагат омразната си идеология. Така че иракският народ трябва да ги отхвърли и да се обедини, за да започне да ги изтласква от земите, които са окупирали.
 
Според Обама иракски и кюрдски бойци, с помощта на Съединените щати, са си върнали контрола върху най-големия язовир, край Мосул, от Ислямска държава, въпреки че групировката отрича тази информация. В резултат на въздушните удари срещу джихадистите, през последните три дни са унищожени десетки цели, заяви Пентагонът.

Агенцията на ООН за бежанците е готова да започне мащабна операция в помощ на 500 хиляди иракчани, прогонени от домовете им от джихадистките бунтовници, съобщи говорителят на организацията Ейдриан Едуардс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна