Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери обвиняват правителството в Атина, че не е успяло да защити националните интереси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Недоволството на гръцките производители на праскови, които не бяха включени в обезщетенията от Еврокомисията, принуди Брюксел да отпусне допълнителна сума за тях. Правителството в Атина е атакувано както от фермерите, така и от опозицията, за слаба политика по защита на националните интереси.
Кабинетът се опитва да успокои напрежението сред гръцките фермери с обещание за обезщетение в рамките на 30 милиона евро за пострадалите от руското ембарго производители на праскови. Според изявление днес на Министреството на аграрното развитие средствата ще бъдат регламентирани в отделно решение на Европейската комисия в края на тази седмица.
Гръцките фермери не обвиняват Брюксел, а правителството в Атина, което, според тях, не е успяло да защити националните интереси. Председателят на Сдружението на производителите на праскови съобщи, че дори и да получат обезщетение, то не покрива и малка част от загубите.
В Министерството на външните работи се провежда извънредна среща с лидерите на фермерите по въпросите за щетите от руското ембарго и за намирането на съвместно решение за износ на продукцията.
Опозицията и фермерите се обединиха в единен фронт срещу правителството на Андонис Самарас, което от началото на руското ембарго обещаваше пълна компенсация на щетите.
Досега реално подкрепа няма, коментират възмутените фермери, които се опитват сами да търсят пазари за продукцията. Продават на безценица праскови в съседни страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна