Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бяла черква искат изселването на ромски фамилии заради безредици

Снимка: Веселина Божинова

Обстановката в град Бяла черква към момента е спокойна, съобщи председателят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Емил Денев.

Той е имал среща с кмета на Бяла черква Албена Тодорова и с протестиращи граждани, които са събрали над 700 подписа за изселването на четири ромски фамилии, създаващи безредици в населеното място. Екипи на жандармерията и полицията контролират ситуацията. 

По думите на прокурора Емил Денев, ситуацията се наблюдава от прокуратурата, съставени са няколко преписки и е образувано едно досъдебно производство за побой и неподчинение на полицейски служители. Той уточни, че към момента са извършени всички възможни процесуално-наказателни действия, позволени от закона, за да не се провокира повишаване на напрежението. Недоволството на хората е насочено към 18 души, които от няколко години са се заселили в града, а през последните месеци жалбите срещу тях са зачестили.

Напрежението е ескалирало на девети август, след като представители на ромските фамилии са нанесли побой върху жител на града. Това припомни кметът на Бяла Черква Албена Тодорова. Според нея е необходимо ромските фамилии да бъдат изселени. От прокуратурата уточниха, че няма текст в законодателството, на базата на който могат да бъдат предприети подобни действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна