Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания избухна нов скандал, свързан с имиграционния контрол

Снимка: Добромир Видев

Във Великобритания избухна нов скандал, свързан с имиграционния контрол, след като стана ясно, че 20 милиона души годишно влизат или излизат от страната без да бъдат подложени на щателни проверки.

Един на всеки петима пътници преминава през граничните пунктове без данните му да бъдат сравнявани с информационните бази на полицията, службите за сигурност и имиграционните власти. Това се дължи на технически трудности с електронната система, която трябва да следи пътническия поток на международните летища, пристанища и гари на Острова.
Данните бяха оповестени, след като съд постанови, че през 2010-а година британското правителство неправомерно е прекратило договора с американската фирма "Рейтион", която е внедрявала системата, и трябва да й изплати обезщетение от 224 милиона паунда.
В момента електронният контрол регистрира само 80% от пристигащите и заминаващите. Останалите 20%, или 20 милиона души на година, преминават границите без да бъде проверено дали имат криминално минало. От тях 6 милиона пристигат под Ламанша с влаковете "Евростар", 10 милиона минават през британските пристанища, докато едва 4 милиона пътници избягват щателни проверки на летищата, тъй като контролът там е най-строг.
Непълното функциониране на системата за електронен контрол на граничните пунктове означава, че властите са лишени от важно оръжие в борбата с тероризма и освен това нямат точни данни за пълния размер на нелегалната имиграция в страната, коментират британски медии.
Говорител на британското вътрешно министерство заяви, че електронната система за проверки е само част от граничния контрол, прилаган в Обединеното кралство, който продължава да бъде сред най-строгите в света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна