Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложители в КТБ протестират с искане да бъде отворена незабавно

Снимка: БГНЕС

Преди по-малко от час пред БНБ започна протест  на вложители в Корпоративна търговска банка с искане КТБ да бъде отворена незабавно. 

Добър вечер! Пред БНБ има няколкостотин души, чиито основни искания са незабавно отваряне на КТБ и спазване на правата им като европейски граждани. На протеста се чуват освирквания, "Мафия", "Върнете ни парите" и "Долу прокуратурата". Виждат се плакати с надписи "Господа от БНБ, от кого се страхувате? Кажете ни - скоро ще гласуваме" и "Долу ръцете от банката". Протестиращите заявиха, че е абсурдно правителството и БНБ да ги обричат на мизерия и настояват сметките им да бъдат отблокирани, тъй като те не са престъпници.

 Протестът протича без ескалация на напрежението, но при засилено полицейско присъствие. Движението в района се осъществува нормално.

Една от протестиращите коментира пред "Хоризонт" информацията, съобщена днес от служебния премиер Георги Близнашки, че виенски фонд е заявил интерес към Корпоративна търговска банка. 

Съвсем бегло ми попадна тази новина, но имам известни резерви към нея, тъй като преди около повече от месец слушахме, че ще има омански фонд - на два пъти - от бившия финансов, след това от г-н Бойко Борисов. Тези неща се разпаднаха. Сега всъщност, с недоверие вече се отнасям, защото много сме лъгани. Има други начини, според мен, които нашите хора, трябва тука да се задействат. Това трябваше да се направи много по-рано с инвеститори да се потърси тяхната подкрепа. На тоя момент не вярвам на това нещо.
   

Протест на вложители на КТБ има и във Варна.  Пред централния офис продължават да идват хора, които оживено обсъждат ситуацията. Те носят плакати "Днес е КТБ, а утре? Искров, кажи си? КТБ е национален проблем". 

"Депозантите са и избиратели" - казват хората и призовават: "Спасете КТБ. Спасете държавата". Участниците в протеста разказват личните си истории. Една от жените каза, че там е събирала последните си пари, които ще й послужат и за погребение. Майка на дете, което получава издръжка от баща си, който е чужденец,  каза, че там е блокирана неговата издръжка, както и законно спечелената й заплата. Тя каза още, че част от вложителите са изпратили писмо до Европейската комисия и са получили отговор, че ситуацията трябва да се разреши. Трябва да им се изплатят парите от гаранционния фонд. Въпросът на вложителите е, защо няма пари в гаранционния фонд и обвиняват БНБ и Иван Искров за това, че не действат.

Информацията за интерес от Виенския фонд също се коментира.  Никой тук не вярва, че някой отвън може да промени нещата. Призовават обаче, банката да не остане заключена и затворена, а да видят активна политика по този повод. "Няма значение, че правителството е служебно. То трябва да ни помогне" - категорични са хората и продължават да обсъждат какво още трябва да се направи.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени