Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече отговорност на магистратите за съдебната реформа поиска новият правосъден министър Христо Иванов

Затягане на конкурса за юристи и повече отговорност на магистратите за съдебната реформа поиска новият вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов. Той представи двамата си заместници – досегашният съдия в Софийския районен съд Петко Петков и Марин Вачевски – с дълъг стаж в системата на затворите.

Магистратите да поемат водеща роля за начина, по който функционира съдебната система, призова Христо Иванов. Без да уточнява как точно ще пренапише поредната стратегия за реформа в правосъдието, вицепремиерът заяви, че за всичко ще се консултира с чиновниците от комисията в Брюксел.

Аз не смятам, че европейският мониторинг е вреден или по някакъв начин негативен за България. Той е последица от реалното състояние на нещата.

Фрагменти от вижданията си той сподели за затягане на практикотеоретичния изпит, който държи всеки желаещ да практикува юридическата професия.

Този изпит е изключително формален. Той трябва постепенно да започне да става по-съдържателен и да бъде реална цедка.

Иванов даде да се разбере, че е против радикални промени в устройството на съдебната власт.

Прекият избор на съдии и прокурори от гражданите, не мисля, че е добра идея и добро решение. Що се отнася до изваждането на следствието и прокуратурата  от съдебната власт, моето лично мнение е, и тази политика, която аз ще следвам, докато съм в това качество, е, че такава радикална стъпка по-скоро би била вредна.

Христо Иванов подкрепи технологията за гласуване с бюлетини във ВСС за избор на председател на ВКС.

Доколкото никой никога не е формулирал претенции към гласуването с бюлетини, ако те се убедят и бъдат убедени да гласуват в полза на такава промяна, това ще бъде по-добра стъпка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна