Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите камиони с хуманитарна помощ за Украйна чакат на границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите пет камиона с руска хуманитарна помощ за Украйна навлязоха в зоната за митнически контрол, където вече премина тяхната проверка от руска страна. За сега обаче не е ясно кога те ще пресекат границата с Украйна

Руските митничари, а след това и техните украински колеги, проверяват поотделно всяко превозно средство. Хуманитарният конвой от близо 300 камиона потегли от Москва за югоизточна Украйна преди  седмица, но стана обект на трудни преговори и спекулации, че може да бъде използван от Москва като претекст за военна намеса. 

Движението на товарите до тяхното местоназначение ще премине под контрола на Червения кръст. Международната организация активно ще участва и в разпределението на помощите. Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че Русия не възнамерява да нахлува на територията на Украйна под прикритието на хуманитарната помощ, като по този начин опроверга появилите с някой западни страни твърдения за подобни планове на Москва. От пресцентъра на военното ведомство допълват, че многобройните проверки на автомобилите са показали, че те не превозват никакви други товари освен предварително заявените - храни, вода, медикаменти, генератори, спални чували, палатки и медицинска апаратура. Освен това не се предвижда военен ескорт от руска страна на конвоя, когато той навлезе на украинска територия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна