Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Намирането на дипломатическо решение на кризата в Украйна е приоритет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Намирането на дипломатическо решение на кризата в Украйна е приоритет" - това каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Киев след среща с украинското ръководство. Според Меркел, трябва да бъде намерено решение, което да е приемливо за всички страни.

Мирът не е възможен докато няма по-добър контрол на границата между Украйна и Русия. Необходимо е  двете страни да договорят наблюдението й с участието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се постигне прекратяване на огъня, подчерта Меркел.

Канцлерът каза, че нови санкции срещу Москва не стоят на дневен ред, но  не изключи възможността от въвеждане на ограничения в бъдеще, ако ситуацията в източната част на страната се влоши.

Украинският президент Петро Порошенко от своя страна заяви, че Киев и Европейският съюз са договорили позиция, с която ще излязат на срещата на Митническия съюз в Минск на 26 август. По думите му,  украинската страна ще работи с Европа за постигането на мир, но това няма да стане за сметка на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Киев.

Порошенко изрази увереност, че мирът в Източна Украйна може бързо да бъде възстановен  щом въоръжените "чужди наемници" бъдат прогонени. Президентът потвърди, че ще поиска от парламента през септември да ратифицира споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна