Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отбелязва Деня на независимостта на фона на продължаващи боеве

| обновено на 24.08.14 в 14:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна отбелязва Деня на независимостта на фона на продължаващите боеве в източната част на страната. Според критиците скъпият военен парад е загуба на пари и провеждането му е неподходящо, когато в източната част на страната умират хора.

 Украинският президент Петро Порошенко обеща в следващите три години да отпусне над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на армията, която вече над 4 месеца се сражава с проруските сепаратисти в източните региони. В речта си на военния парад в Киев Порошенко отбеляза, че страната трябва да се подготви за живот в условията на постоянна външна агресия.

Тази война не беше по наша инициатива, а ни беше наложена отвън. Нашият избор е мирът и прилагането на мирния план за Донбас, който разработих през юни.Украйна високо цени подкрепата на истинските си приятели и партньори - Европейският съюз, Съединените щати и другите държави.

Обръщайки се към военните, той изтъкна, че войната, която водят, е война за независимост, която ще влезе в книгите по история. Според Порошенко кризата в този регион "поставя под заплаха не само европейската, а и глобалната стабилност". Украинската дипломация "прави всичко възможно и дори невъзможното, за да намери политическо уреждане" на конфликта, увери президентът.

Във военния парад в Киев участваха стотици военни и техника, включително военнослужещи от антитеростичната операция в Югоизточна Украйна. Началото на честванията беше с молитва в памет на загиналите, както и за убитите при протестите срещу бившия президент Виктор Янукович през зимата.  

Бунтовниците в Донецк прекараха през центъра на града десетки пленени правителствени войници като пародия на военния парад в Киев в чест на Деня на независимостта, съобщиха Ройтерс и Франс прес като се позоваха на очевдци. Сепаратистите събраха военнопленниците си на централния площад в града под скандирания "Фашисти!".

В поздравленията си по случай празника американският президент Барак Обама е уверил Порошенко в подкрепата на Америка и е отбелязал, че последната година е била както окуражаваща, така и сложна за Украйна.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че 720 военни са загинали, а над 2 600 са ранени от началото на антитерористичната операция срещу прорурските сепаратисти. Близо половината от жертвите и ранените са дадени само за последния месец, отбелязва агенция Новости. Говорителят на военното ведомоство в Киев Андрий Лисенко също опроверга информацията за двете големи групи украински военнослужещи, обградени от бунтовниците в Донецка област.  По-рано армията на самопровъзгласената Донецка народна република съобщи, че е обградила две големи групи украински военни, наброяващи пет и две хиляди души. Сепаратистите твърдят, и че са унищожили голямо количество военна техника при последните боеве.

Жители на Донецк съобщават за трима загинали при продължаващия обстрел на града от страна на украинската армия.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна