Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел защити плановете си за изпращане на оръжия на кюрдите в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел защити плановете на Германия да въоръжи кюрдското регионално правителство в Северен Ирак. Само така може да бъде спряна агресията на организацията "Ислямска държава", посочи тя пред Първи канал на германската телевизия.

В голямото интервю, което канцлерът традиционно дава всяка година през август, Ангела Меркел обсъди всички важни за Германия политически теми. Според нея само кюрдите и американците могат да попречат на възхода на джихадистите. По думите й, "Ислямска държава" извършва геноцид и Германия не може да наблюдава отстрани тази заплаха. Меркел призна, че няма стопроцентова сигурност за това, че германските оръжия няма да попаднат в грешните ръце, но отбеляза: На действията на терористичните милиции на "Ислямска държава" трябва да се сложи край, друга опция нямаме. Канцлерът обаче подчерта, че Берлин няма да въоръжава кюрдската партия ПКК, нито пък ще праща войски в Ирак.

Ангела Меркел говори дълго и за Украйна, като посочи, че украинският народ трябва да избере сам пътя си без чужда външна намеса и военна заплаха. Трябва да решим този конфликт, без да навреждаме на Москва, тъй като отношенията с Русия също са важни, заяви тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна