Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката църква призова руския патриарх Кирил да упражни влияние за прекратяване на ембаргото

Светият синод на гръцката църква се включи в опитите да се прекрати руското ембарго на гръцките стоки. Висшите духовници се обърнаха за помощ към руския патриарх Кирил, като се позовават на отличните отношения между двете християнски държави. Атина обмисля да изпрати висши духовници на лична среща с главата на руската църква.

Кореспонденции на гръцки медии от Москва изразяват недоволството на властта в Кремъл, че правителството в Атина е подкрепило изцяло мерките, въпреки традиционните добри политически и църковни отношения между двете страни.
Без отговор и резултат от Москва останаха обръщенията на леви гръцки евродепутати и бизнесмени от руски произход, които се опитаха да повлияят поне за смекчаване на ембаргото от страна на Русия.
Ембаргото към гръцките стоки, както и отливът на руски туристи, нанесе големи щети на слабата гръцка икономика. Гръцките фермери са разочаровани от компенсациите, които според тях, не покриват дори  малка част от щетите.
Засилва се политическата нестабилност като следствие от недоволството на фермерите. Гърците обвиняват правителството, че не е защитило националните интереси. Основната опозиционна партия Сириза поиска оставка на кабинета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени