Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард бе обвинена в небрежност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че е била обвинена в небрежност относно корупционен случай на стойност милиони евро по времето й като френски финансов министър през 2008-а година.

В коментар за Франс прес тя заяви, че няма никакво намерение да подава оставка от сегашния си пост във връзка с тези обвинения. Връщам се във Вашингтон, където ще запозная борда с това, е добавила Лагард.

Вчера Кристин Лагард даде показания пред Върховния съд, единствената юридическа инстанция във Франция, която може да разследва и осъжда членове на правителството за техни деяния при изпълнение на служебните им ангажименти. През май 2013-а г. на Кристин Лагард беше даден статутът на асистиран свидетел. Тогава тя избегна да бъде обвинена, което щеше да доведе до отнемане на ръководния пост в МВФ. От онзи момент Върховният съд винаги я беше уверявал в своята подкрепа.

Въпросната афера датира от 2008-а г. и се отнася до спор между Бернар Тапи и Креди лион за продажбата на фирмата "Адидас".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна