Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магнус Карлсен ще загуби световната титла, ако не играе срещу Вишванатан Ананд

Магнус Карлсен ще загуби световната титла, ако не играе срещу Вишванатан Ананд
Снимка: www.chessdom.bg

Норвежкият гросмайстор Магнус Карлсен ще загуби титлата си световен шампион по шахмат, ако не подпише договор за участие в мача срещу индиеца Вишванатан Ананд до 31-ви август, съобщават норвежките средства за масова информация.

Мачът за световната титла трябва да започне на 7-и ноември в Сочи /Русия/. Световният шампион Магнус Карлсен трябва да играе срещу индийския гросмайстор, спечелил турнира на претендентите през 2013-а година в Ханти-Мансийск.

Ако Карлсен не подпише договор за участие в срещата, вместо него за шахматната корона ще играят Вишванатан Ананд и руският гросмайстор Сергей Карякин, заел второ място на турнира на претендентите.

Карлсен помоли Международната федерация по шахмат да отложи мача, но получи отказ. След това норвежкият гросмайстор поиска да му дадат повече време за размисъл, но ФИДЕ отхвърли и това.

Ние не можем да ви дадем повече време. За подготовка за мача остават само два месеца. При цялото ми уважение към световния шампион ние не може да чакаме още няколко седмици, каза вицепрезидентът на ФИДЕ Израел Гелфер.

Карлсен стана световен шампион през 2013-а година, побеждавайки тогавашния световен шампион Вишванатан Ананд.

През 2010-а година Магнус Карлсен отказа да участва в турнира на претендентите за световната шахматна корона в знак на протест против системата за определяне на победителя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна