Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Eдна от централните теми в днешния западен печат са новите обвинения срещу изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард. Френски съд започна срещу нея следствие заради корупционни практики по времето, когато тя беше финансов министър на Франция.

Уолстрийт джърнъл съобщава, че самата тя е потвърдила решението на съда, но го е окачествила като безпочвено и е инструктирала адвокатите си да го обжалват. Според вестника обаче започналото разследване за пореден път поставя Лагард в твърде неудобно положение. То може да отклони вниманието й в момент, когато тя трябва да координира усилията на световните лидери да изправят на крака своите икономики след тежката икономическа криза.

НАТО се кани да се доближи до Русия откъм северозапад, пише Известия. Руският вестник коментира вчерашното съобщение на финландския министър на отбраната Карл Хаглунд, че страната му смята да сключи на предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс споразумение за военна помощ при кризисни ситуации. Швеция също планира да се присъедини към договор, даващ право на НАТО да изпраща в кралството сили за бързо реагиране, посочва вестник Свенска дагбладет.

Споразумението означава, че приключва неутралитетът на Швеция и Финландия, коментира пред Известия председателят на комисията по външна политика в Държавната дума Алексей Пушков. Източник от НАТО обаче уверил, че преразглеждането на отношенията между Швеция, Финландия и НАТО съвсем не означава, че двете страни ще влязат в Алианса. По думите му, става въпрос НАТО да получи възможност да организира на територията им военни учения или при нужда да превозва транзитно товари през тяхна територия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени