Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейски и мюсюлмански лидери от Великобритания призоваха за мир в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не трябва да внасяме конфликт, а да изнасяме мир, се казва в призив на еврейски и мюсюлмански лидери във Великобритания по повод събитията в Ивицата Газа.

В безпрецедентно съвместно изявление лидерите на двете общности осъдиха ислямофобията и антисемитизма. В него те признават, че становищата са доста крайни по отношение на конфликта между Израел и палестинците. Въпреки някои различия по отношение на цивилните жертви в конфликта и двете страни декларират, че убийството на невинни цивилни е абсолютно неприемливо и за двете религии.

Призивът за мир идва, след като Израел и "Хамас" се договориха за прекратяване на огъня след 50 дни на престрелки, при които загинаха повече от 2000 предимно цивилни палестинци и 70 израелци, 64 от които войници.

Служейки си с езика на търговията, еврейските и мюсюлманските лидери изтъкват в съвместното изявление: Ние не трябва да внасяме конфликт, а да изнасяме мир.

Политическите наблюдатели на Острова отчитат засилване на антисемитските настроения във Великобритания след конфликта в Ивицата Газа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна