Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договори по оперативна програма "Траспорт" ще бъдат прекратени заради забавяне на дейности

Три договора по оперативна програма "Транспорт" може да бъдат прекратени поради голямо забавяне на дейностите - съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Става дума за автомагистрала "Струма" и за рехабилитация на жп линиите Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас. Бави се изпълнението на общо пет проекта с евросредства по оперативната програма.

При проекта на железопътната линия Септември-Пловдив най-голямо забавяне има в отсечката Пазарджик-Стамболийски, където са изпълнени едва 6 на сто от дейностите, коментира министърът на транспорта Николина Ангелкова:

Проучваме прекратяване на договора, тъй като към момента тази мярка не крие високи рискове, по отношение на загуба на средства на програмата. Има възможност да се обяви нов търг и да се търгува до края на годината.

По проекта за железопътната линия Първомай-Свиленград проблемът е липсата на разрешение за строеж. За железопътния проект Пловдив-Бургас рисково е изпълнението на дейностите в отсечката Церковски-Карнобат-Бургас.

Срокът веднъж е бил удължаван с една година и изтича на 6-и ноември 2014-а, което те в никакъв случай няма да го спазят, така че ние ще активизираме клаузите за неустойки и ако не видим достатъчно мобилизация от страна на изпълнителите, също ще пристъпим към прекратяване на договора, заяви Ангелкова.

Има риск да не бъдат завършени в срок строителните дейности за лот 4 на автомагистрала "Струма" от Сандански до Кулата.

Не се работи на автомагистралата. Изискана е спешна среща с изпълнителния директор на изпълнителя и ако нямаме уверения, че програмата е реалистична и че те ще мобилизират всички ресурси на място, договорът също ще бъде прекратен, коментира министърът.

Министерството на транспорта ще преговаря с Европейската комисия да се увеличи националното съфинансиране за пътните проекти с 50 на сто за периода 2014-а до 2020-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна